Treci la conținutul principal
20 aprilie, 2023
# Topics
Follow Us

Vacanță în Băile Felix, cea mai mare stațiune termală din România | Vino și simte puterile binefăcătoare ale apei termale

02 February, 2021

Au trecut mai bine de 800 de ani de când izvoarele termale din zona Băilor Felix au fost descoperite și menționate într-o diplomă a Vaticanului. De atunci, generații întregi pot depune mărturie despre puterea lor tămăduitoare a apei termale care este atât de pură, încât poate să fie consumată ca apă potabilă, fiind indicată pentru afecțiunile aparatului digestiv.

La începutul anilor 1700, când erau amenajate primele așezăminte pentru tratament, locul era cunoscut sub denumirea de ”Baia lui Felix” – după numele călugărului Felix Helcher, administrator al unei mănăstiri din zonă, cel care a pus în valoare izvoarele termale. În timpurile moderne, Felixul a devenit cea mai mare stațiune balneară cu regim permanent din România și se află pe locul al doilea la nivel național, după litoralul Mării Negre, ca număr al locurilor de cazare – 7.000.

La renumele său a contribuit și nufărul termal, specie care a fost descoperită de botanistul maghiar Pál Kitaibel chiar în anul Revoluției franceze – 1789. 

Destinația perfectă pentru orice anotimp

Situate la 10 kilometri distanță de Oradea, Băile Felix își așteaptă turiștii atât pentru relaxare, cât și pentru tratament. Datorită verilor temperate, cu influență mediteraneană, și a iernilor blânde, stațiunea reprezintă o destinaţie ideală pentru orice anotimp. Aici vă puteți relaxa pe malul lacului cu nuferi, în timpul sezonului estival, ori să înotați într-o piscină cu apă termală, în aer liber, în timpul ninsorilor din timpul iernii. 

Băile Felix dispune de aproape 15.000 de metri pătraţi de bazine cu apă termală, atât în cadrul ștrandurilor, cât și al piscinelor hotelurilor și pensiunilor din stațiune. Cel mai mare este Ștrandul Felix, care a fost redeschis, după lucrări de renovare, în 2009 și este accesibil în fiecare an, în perioada mai-septembrie. Aquapark-ul are 14 piscine, majoritatea cu apă termală, un centru de tratament, wellness şi SPA.

Ștrandul „Apollo” este singurul deschis vizitatorilor indiferent de anotimp, chiar și iarna. Înotătorii au la dispoziție bazine în aer liber, în care apa are o temperatură de aproximativ 32 de grade Celsius.

Pentru că apa termală este recunoscută pentru efectele terapeutice în cazul reumatismului, al afecțiunilor neurologice și al celor ginecologice, bazele de tratament din Băile Felix le oferă pacienților electroterapie, hidroterapie, masaje, aerosoli ori împachetări cu parafină. În stațiune funcționează două spitale de recuperare medicală, unul de stat și celălalt privat. 

De altfel, studii efectuate în ultimele decenii au arătat că, printr-o simplă baie în apa termală din Felix, organismul se echilibrează, luând din apă calciu, magneziu și minerale. Ca un fapt interesant, apa din zonă își poate schimba culoarea în funcție de schimbările de presiune atmosferică ori de temperatură. 

Lacul cu nuferi și lotuși

Băile Felix reprezintă locul în care, într-un microclimat unic în Europa, asigurat de apele calde din adâncuri, pot fi admirați nuferii termali. De altfel, lacul cu nuferi și lotuși din centrul stațiunii reprezintă, cu siguranță, cel mai vizitat obiectiv turistic din zonă.

Întinderea de apă este casa nufărului alb, dar și a nufărului termal, descoperit acum mai bine de 200 de ani și asemănător cu nufărul de Nil. Acesta din urmă a fost declarat monument al naturii și a fost mutat în Rezervaţia Naturală „Lacul cu Nuferi” din Băile Felix, în 2015, în urma scăderii nivelului lacului Pețea. El poate fi admirat din aprilie până în octombrie.

Tot în Băile Felix se află Lotusul Sacru (Nelumbo Nucifera), cel care se înalţă deasupra apei, spre deosebire de nufăr, care plutește pe suprafața lacului.

Obiective turistice în zona Băilor Felix

După o vizită la nuferi, vă puteți relaxa în pădurea din Băile Felix, unde a fost amenajată o zonă de plimbare și de antrenament pentru sportivi. 

În aproprierea stațiunii se află rezervația naturală „Pârâul Peța” din Băile 1 Mai, care adăpostește trei specii naturale protejate: Nymphaea Lotus Thermalis -lotusul termal, Roșioara lui Racoviță (o specie endemică de pește, denumită după naturalistul Emil Racoviță) și melcul Melanopsis Parreyssi (supraviețuitor al erei glaciare).

Tot în Băile 1 Mai se află cel mai vechi ștrand cu valuri din România, vechi de peste un secol. La câțiva kilometri depărtare poate fi observat Avenul de la Betfia, un fenomen carstic cu o adâncime de 86 de metri.

Iar dacă veniți la Băile Felix, puteți vizita și Oradea, un oraș care poate fi considerat un adevărat muzeu în aer liber. Cazare în Oradea la standarde ridicate găsiți la Caro Boutique Hotel, care oferă clienților servicii specializate, într-un cadru elegant, modern și confortabil. 

BUTON: Rezervă o cameră

Vezi calendarul evenimentelor din Oradea
Cazare Oradea

Hotel Caro Oradea

Logo Hotel Caro Oradea
Oradea
ro_RORomanian