Ugrás a fő tartalomhoz
2023. április 20
# témák
Kövess minket

Nyaralás Félixfürdőn, Románia legnagyobb termálfürdőjében | Gyere és érezd a termálvíz jótékony erejét

2021. február 02

Több mint 800 év telt el azóta, hogy Felixfürdő környékén felfedezték és egy vatikáni oklevélben említik a termálforrásokat. Azóta egész nemzedékek tanúskodhatnak a termálvíz gyógyító erejéről, amely olyan tiszta, hogy ivóvízként is fogyasztható, emésztőrendszeri betegségekre javallt.

Az 1700-as évek elején, amikor az első települések gyógykezelésre épültek, a helyet "Felix fürdőszobája” – Helcher Felix szerzetes, a környékbeli kolostor adminisztrátora, a termálforrások kifejlesztője neve után. A modern időkben Felix azzá vált Románia legnagyobb állandó rezsimű gyógyfürdője és országosan a második helyen áll a Fekete-tenger partja után a férőhelyek számát tekintve – 7000.

Hírnevéhez a termálvízi liliom is hozzájárult, mely fajt Kitaibel Pál magyar botanikus fedezte fel. még a francia forradalom évében - 1789. 

Tökéletes úti cél minden évszakban

A Nagyváradtól 10 kilométerre található Félixfürdő pihenésre és kezelésre egyaránt várja turistáit. A mediterrán hatású mérsékelt nyárnak és az enyhe teleknek köszönhetően az üdülőhely ideális hely minden évszakban. Itt pihenhet a tavirózsa tó mellett a nyári szezonban, vagy úszhat egy szabadtéri termálmedencében a téli havazás idején. 

Félixfürdő közel 15.000 négyzetméternyi termálvizes medencével rendelkezik mind a strandokon, mind az üdülőhely szállodáinak, panzióinak medencéiben. A legnagyobb az Felix Beach, amely 2009-ben felújítás után nyílt meg és minden évben májustól szeptemberig látogatható. Az Aquaparkban 14 úszómedence, többségük termálvizes, kezelőközpont, wellness és SPA található.

Apollo Beach az egyetlen, amely évszaktól függetlenül, télen is nyitva áll a látogatók előtt. Az úszók rendelkezésére állnak a szabadtéri medencék, ahol a víz hőmérséklete körülbelül 32 Celsius fok.

Mert a termálvíz elismert terápiás hatások reuma, neurológiai és nőgyógyászati állapotok esetén, a Félixfürdőn található kezelőbázisok elektroterápiát, hidroterápiát, masszázst, aeroszolt vagy paraffinos pakolást kínálnak a betegeknek. Az üdülőhelyen két orvosi rehabilitációs kórház működik, az egyik állami, a másik magánkórház. 

Sőt, az elmúlt évtizedekben végzett kutatások kimutatták, hogy a Felix termálvízben való egyszerű fürdőzés révén a szervezet egyensúlyba hozza magát, kalciumot, magnéziumot és ásványi anyagokat vesz fel a vízből. Érdekes tény, hogy a területen a víz színe változhat a légköri nyomás vagy hőmérséklet változásától függően. 

Tó tavirózsákkal és lótuszokkal

Félixfürdő az a hely, ahol Európában egyedülálló mikroklímában, melyet a mélyből jövő meleg vizek biztosítanak, megcsodálhatjuk a termálvízi liliomokat. Ráadásul az üdülőhely központjában található tavirózsákkal és lótuszokkal tarkított tó minden bizonnyal a környék leglátogatottabb turisztikai látványossága.

A vízi szakasz ad otthont a fehér tündérrózsának, de a több mint 200 éve felfedezett, a nílusi tündérrózsához hasonló termálvízi liliomnak is. Ez utóbbit természeti műemlékké nyilvánították, és a Pețea-tó vízszintjének csökkenése miatt 2015-ben a Félixfürdőn található "Lacul cu Nuferi" Természetvédelmi Területbe került. Áprilistól októberig megcsodálható.

Szintén Félixfürdőben található a Szent Lótusz (Nelumbo Nucifera), amely a víz fölé emelkedik, nem úgy, mint a tavirózsa, amely a tó felszínén úszik.

Turisztikai látványosságok a Băilor Félix környékén

A tavirózsa látogatása után Félixfürdőn az erdőben pihenhet, ahol séta- és edzőterületet alakítottak ki a sportolók számára. 

Az üdülőhely közelében található a Băile 1 Mai településről származó "Pârâul Peța" természetvédelmi terület, amelyben három védett természetes faj található: Nymphaea Lotus Thermalis - a termállótusz, Roșioara lui Racoviță (őshonos halfaj, Emil Racoviță természettudósról nevezték el) és a Melanopsis Parreyssi csiga (a jégkorszak túlélője).

Szintén Băile 1 Mai városában található Románia legrégebbi, hullámos strandja, több mint egy évszázada. Néhány kilométerrel távolabb látható a 86 méteres mélységű Avenul de la Betfia karsztjelenség.

Ha pedig Félixfürdőbe érkezik, akkor Nagyváradra is ellátogathat, egy igazi skanzennek tekinthető városba. Nagyváradon magas színvonalú szállás a címen található Caro Boutique Hotel, amely speciális szolgáltatásokat kínál ügyfeleinek elegáns, modern és kényelmes környezetben. 

GOMB: Foglaljon szobát

Tekintse meg a nagyváradi eseménynaptárt
Szállás Nagyvárad

Hotel Caro Oradea

Nagyvárad város
hu_HUHungarian