Treci la conținutul principal
20 aprilie, 2023
# Topics
Follow Us

Descoperă Oradea, capitala Art Nouveau a României | 7 locuri pe care e „musai” să le vizitezi în oraș

02 February, 2021

Oradea este, cu siguranță, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României. Nu o spunem doar noi, ci și turiștii care au petrecut măcar un city-break aici și s-au convins de frumusețea locurilor și a clădirilor istorice, de calitatea serviciilor și de ospitalitatea localnicilor.

Aflată într-o continuă dezvoltare economică și socială, dar și păstrătoare a unei comori arhitecturale impresionante, reședința Bihorului este o destinație turistică de neratat. De aceea, ne-am propus să venim în ajutorul celor care vor să-și petreacă în oraș câteva zile de vacanță și am întocmit o listă cu (cel puțin) șapte locuri pe care e ”musai” 😊 să le vizitați în Oradea.


Piața Unirii


Este inima orașului Oradea, locul cu cele mai multe clădiri istorice, de o frumusețe deosebită, cele mai multe reabilitate în ultimii ani. În Piața Unirii se află trei lăcașuri de cult – Biserica cu Lună (ortodoxă), Biserica ”Sfântul Nicolae” (greco-catolică) și Biserica ”Sfântul Ladislau” (romano-catolică). La mică distanță, pe Strada Independenței, este situată Sinagoga Neologă Sion, a treia ca mărime din Europa.
Prezența în centrul Oradei a celor patru lăcașe de cult, aparținând unor religii și culte diferite, arată multiculturalismul orașului și toleranța de care dau dovadă localnicii.
Tot în Piața Unirii se află Palatul Vulturul Negru, clădire emblematică a orașului, dar și Palatul Episcopal Greco-Catolic și construcția impresionantă a sediului Primăriei Oradea. În cazul acesteia din urmă, nu trebuie ratată panorama uimitoare a orașului pe care Turnul Primăriei o oferă celor care fac efortul de a urca pe scări până la o înălțime de peste 40 de metri. În acest turn, la cota cea mai înaltă, funcționează de mai bine de 100 de ani un orologiu care cântă la ore fixe ”Marşul lui Iancu”.
Un loc extrem de apreciat pentru multele restaurante și baruri este strada Vasile Alecsandri, care face legătura între Piața Unirii și Parcul 1 Decembrie.

Piața Ferdinand

Complet reamenajată în ultimii ani, Piața Ferdinand se află la câțiva pași de Piața Unirii și le oferă turiștilor posibilitatea de a admira și fotografia clădiri cu o istorie și o arhitectură impresionante.
În zonă se află Teatrul ”Regina Maria”, care funcționează într-unul dintre cele mai însemnate edificii de patrimoniu din Oradea. Proiectul a fost întocmit de o firmă de arhitecți din Viena, iar construcția a fost ridicată în doar 15 luni, fiind finalizată pe 15 octombrie 1900.
Tot în Piața Ferdinand pot fi admirate clădirile Grand Hotel Astoria și ale hotelului Pannonia (actualul restaurant Transilvania) – ridicate la începutul secolului al XX-lea, dar și Casa Poynar, construită în stil secession în aceeași perioadă.

Calea Republicii

Este, cu siguranță, cea mai frumoasă arteră pietonală din Oradea, care unește Piața Ferdinand cu zona magazinului Crișul, continuându-se apoi, rutier, spre gara mare din oraș. În zona de promenadă, turiștii pot admira clădiri în stil secession, care au fost restaurate și impresionează prin arhitectura lor. Dintre acestea se disting Palatul Moskovits Miksa, Palatul Apollo, Palatul Stern ori Palatul Rimanóczy Kálmán-senior.

Muzeul Art Nouveau – Casa Darvas – La Roche

Casa Darvas-La Roche este construită la începutul secolului al XX-lea, în stil secession vienez, după proiectele arhitecților orădeni József Vágó și László Vágó. Pe lângă tablouri și piese decorative care împodobeau interioarele burgheze, stilul de viață al proprietarilor inițiali era reflectat de mobilierul de epocă în stil neo-rococo, sculptat din lemn de paltin vopsit alb şi păstrat acum în dormitorul de la etaj.
Casa are o dublă orientare, atât spre strada Iosif Vulcan, cât și pe spre Crișul Repede. Turiștii se pot opri în superba grădină a clădirii, de unde pot admira promenada de pe Strada Libertății și Sinagoga Sion.


Cetatea Oradea


Redeschisă publică în 2015, după un minuțios proces de refacere, Cetatea Oradea se prezintă ca unul dintre cele mai importante monumente arhitectonice medievale târzii din țară. Fortăreața adăpostește muzee, ateliere meșteșugărești ori restaurante și este gazda unor evenimente, concerte și festivaluri.
În șanțul cetății a fost amenajat un lac cu nuferi.


Complexul Baroc


Palatul Baroc din Oradea este o copie la scară mai mică a Palatului Belvedere din Viena și a fost construit vreme de 15 ani, între 1762 și 1777. Ca un amănunt interesant: clădirea are nu mai puțin de 365 de ferestre, câte una pentru fiecare zi a anului. În 2006 a revenit Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, după ce a adăpostit, timp de 35 de ani, Muzeul Țării Crișurilor.
Alături de palat, din Complexul Baroc orădean mai fac parte Bazilica Romano-Catolică și Șirul Canonicilor. Catedrala are o orgă, funcțională și azi, ce datează din 1780, dar și moaștele Sfântului Ladislau I – Taumaturgul.


Dealul Ciuperca


Este cel mai important punct de belvedere din Oradea, fiind un simbol al orașului. Cei care vin în zonă pentru a admira o panoramă superbă a municipiului au la dispoziție zone de relaxare, amfiteatru în aer liber, un restaurant și cinci puncte de belvedere.
Recunoaștem că imaginea cea mai frumoasă a Oradei, privită de pe dealul Ciuperca, poate fi admirată seara, când luminile orașului creează un spectacol fascinant.


Turiștii pot alege cazare în Oradea la Hotel Caro. Aflat chiar în zona centrală a orașului, acesta oferă servicii personalizate clienților săi. De la hotel aveți acces facil și rapid spre toate locurile importante de vizitat. Alegeți Caro Boutique Hotel pentru o experiență de neuitat.

Vezi calendarul evenimentelor din Oradea
Cazare Oradea

Hotel Caro Oradea

Oradea
ro_RORomanian