Ugrás a fő tartalomhoz
2023. április 20
# témák
Kövess minket

Fedezze fel Nagyváradot, Románia szecessziós fővárosát 7 hely, amelyet "kötelező" meglátogatni a városban

2021. február 02

Nagyvárad minden bizonnyal Románia egyik legszebb városa. Nem csak mi mondjuk, hanem azok a turisták is, akik legalább egy városszünetet itt töltöttek, és meggyőződtek a helyek, történelmi épületek szépségéről, a szolgáltatások színvonaláról és a helyiek vendégszeretetéről.

A folyamatos gazdasági és társadalmi fejlődésben elhelyezkedő, de impozáns építészeti kincset is megőrző bihari rezidencia kihagyhatatlan turisztikai célpont. Éppen ezért azoknak a segítségére vállalkoztunk, akik szeretnének néhány napot nyaralni a városban, és összeállítottunk egy listát (legalább) hét helyről, ahova "el kell" 😊 Nagyváradon.


Uniós tér


Nagyvárad város szíve, a legtöbb történelmi épülettel rendelkező, különleges szépségű, az elmúlt években legtöbbet rehabilitált hely. A Piata Unirii-ben három istentiszteleti hely található: a Hold-templom (ortodox), a "Szent Miklós" (görög-katolikus) és a "Szent László" (római-katolikus) templom. Nem messze, a Függetlenség utcában található a Neolog Synagogue Sion, amely Európa harmadik legnagyobbja.
A négy különböző valláshoz és kultuszhoz tartozó kegyhely jelenléte Nagyvárad központjában a város multikulturalizmusát és a helyiek toleranciáját mutatja.
Szintén az Unirii téren található a Vulturul Negru palota, a város emblematikus épülete, valamint a görög-katolikus püspöki palota és a nagyváradi városháza lenyűgöző épülete. Utóbbi esetében nem szabad kihagyni azt a csodálatos panorámát a városra, amelyet a Városháza tornya kínál azoknak, akik 40 méter feletti magasságba igyekeznek felmenni a lépcsőn. Ebben a toronyban, a legmagasabb szinten, több mint 100 éve működik egy óra, amely meghatározott időpontokban "Iancu márciusát" játssza.
Rendkívül népszerű hely számos étterme és bárja miatt a Vasile Alecsandri utca, amely összeköti a Piața Unirii-t és az 1 Decembrie Parkot.

Ferdinánd tér

Az elmúlt években teljesen felújított Ferdinand tér néhány lépésre található az Unirii tértől, és lehetőséget kínál a turistáknak, hogy megcsodálják és lefényképezzenek lenyűgöző történelmi és építészeti épületeket.
A környéken található a "Regina Maria" Színház, amely Nagyvárad egyik legfontosabb műemlék épületében működik. A projektet egy bécsi építész iroda készítette, és az építkezés mindössze 15 hónap alatt készült el, és 1900. október 15-én fejeződött be.
Szintén a Piața Ferdinandon megcsodálható a 20. század elején emelt Grand Hotel Astoria és a Pannonia Hotel (a jelenlegi Transilvania étterem) épülete, valamint az ugyanabban a szecessziós stílusban épült Poynar-ház. időszak.

A Köztársaság útja

Minden bizonnyal ez Nagyvárad legszebb gyalogos főútja, amely a Piața Ferdinandot köti össze a Crișul áruház területével, majd közúton folytatódik a város főpályaudvaráig. A sétány területén a turisták megcsodálhatják a szecessziós stílusú épületeket, amelyeket felújítottak és lenyűgöznek építészetükkel. Köztük a Moskovits Miksa-palota, az Apolló-palota, a Stern-palota vagy a Rimanóczy Kálmán-senior-palota.

Szecessziós Múzeum – Darvas-ház – La Roche

A Darvas-La Roche ház a 20. század elején épült, bécsi szecessziós stílusban, Vágó József és Vágó László nagyváradi építészek tervei alapján. A polgári enteriőröket díszítő festményeken és díszítőelemeken túl az eredeti tulajdonosok életstílusát tükrözték a korabeli neorokokó stílusú, fehérre festett paltinfából faragott bútorok, amelyeket ma az emeleti hálószobában őrzött.
A ház kettős tájolású, mind az Iosif Vulcan Street, mind a Crișul Repede felé. A turisták megállhatnak az épület gyönyörű kertjében, ahonnan megcsodálhatják a Szabadság utcai sétányt és a Zion zsinagógát.


Váradi Citadella


A 2015-ben újra megnyitott nagyváradi fellegvár egy alapos helyreállítási folyamat után az ország egyik legjelentősebb késő középkori építészeti emlékeként mutatja be magát. Az erőd múzeumoknak, kézműves műhelyeknek vagy éttermeknek ad otthont, rendezvényeknek, koncerteknek és fesztiváloknak ad otthont.
Az erődárokban egy tavirózsás tavat állítottak fel.


Barokk komplexum


A nagyváradi barokk palota a bécsi Belvedere-palota kisebb méretű mása, 15 év alatt, 1762 és 1777 között épült. Érdekes részlet: az épületnek nem kevesebb, mint 365 ablaka van, az év minden napjára egy-egy. 2006-ban került vissza a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyéhez, miután 35 évre a Crișurilor Ország Múzeumának adott otthont.
A váradi barokk épületegyütteshez a palota mellett a római katolikus bazilika és a kanonoksor is tartozik. A székesegyházban található egy ma is működő orgona, amely 1780-ból származik, valamint I. Szent László ereklyéi – a Taumaturge.


Gombadomb


Nagyvárad legfontosabb kilátója, a város szimbóluma. Azok, akik a környékre érkeznek, hogy megcsodálják a település csodálatos panorámáját, pihenőhelyek, szabadtéri amfiteátrum, étterem és öt kilátó áll a rendelkezésére.
Felismerjük, hogy Nagyvárad legszebb képét a Ciuperca dombról az esti órákban lehet megcsodálni, amikor a város fényei lenyűgöző látványt nyújtanak.


A turisták a Hotel Caróban választhatnak szállást Nagyváradon. Közvetlenül a város központi részén található, személyre szabott szolgáltatásokat kínál ügyfeleinek. A szállodából könnyen és gyorsan elérheti az összes fontos látnivalót. Válassza a Caro Boutique Hotelt egy felejthetetlen élményért.

Tekintse meg a nagyváradi eseménynaptárt
Szállás Nagyvárad

Hotel Caro Oradea

Nagyvárad város
hu_HUHungarian